Vraag & Antwoord

Vraag 1:
Welke houtsoort is het hardst?

Antwoord:
Gemiddeld genomen zijn donkere houtsoorten altijd het hardst. Meer gegevens over hardheden in hout, kunt u vinden onder het hoofdstuk lamelparket bij Nature Line. Indien u een hard voorwerp, zoals een strijkijzer, laat vallen krijgt u bij alle houtsoorten een deuk of put. Alleen zal de deuk bij hardere houtsoorten minder diep zijn dan bij zachtere houtsoorten.

——————————————————————————–
Vraag 2:
Welke houtsoort is het zachtst?

Antwoord:
Gemiddeld genomen zijn de naaldhoutsoorten altijd het zachtst. Voorbeelden van naaldhoutsoorten zijn grenen en lariks. Meer gegevens over hardheden in hout, kunt u vinden onder het hoofdstuk lamelparket bij Nature Line. Indien u een hard voorwerp, zoals een strijkijzer, laat vallen krijgt u bij alle houtsoorten een deuk of put. Alleen zal de deuk bij hardere houtsoorten minder diep zijn dan bij zachtere houtsoorten.

——————————————————————————–

Vraag 3:
Wat voor onderhoud moet ik plegen bij een vloer?

Onderhoud van de vloer
Onderhoud van uw vloer is vanzelfsprekend van essentieel belang voor het behoud van uw vloer. Onderstaand algemeen advies geldt voor het dagelijks onderhoud van alle laminaatvloeren, lamelparket en massieve houten vloeren van Parketwereld.

Om uw vloer in goede staat te houden, dienen onderstaande punten altijd in acht te worden genomen.

1. Zorg bij inloop van buiten, dus bij de deuren, altijd voor een goede mat, die ervoor zorgt dat vuil en vocht zoveel mogelijk opgenomen wordt.
2. U dient meubilair, zoals stoelen en kasten altijd van viltdopjes/strips te voorzien om krassen en beschadigingen te voorkomen.
3. Zand en vuil werken als schuurpapier. Verwijder daarom zand en vuil direct met een stofzuiger of stofwisser.
4. Pas op met plantenbakken! Plaats plantenbakken met openingen nooit direct op de vloer. Deze kunnen namelijk water lekken en kringen op uw vloer veroorzaken. Plaats de bak bijvoorbeeld op een schaal.
5. Wilt u uw vloer “nat” afnemen, doe dit dan altijd met een goed uitgewrongen schone dweil. Bij voorkeur met een speciaal daarvoor bestemd schoonmaakmiddel of zonder schoonmaakmiddelen.
6. Lees voor gebruik altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen op de verpakkingen van zowel de onderhoudsproducten als de (zelf-leg) vloeren en controleer de houdbaarheidsdatum van de onderhoudsproducten!!
7. Voordat de vloer onderhouden wordt, dient de vloer altijd eerst stofvrij gemaakt te worden. Dit kunt u doen met een stofzuiger en/of stofwisser.
8. Buiten het normale onderhoud van uw vloer is het ook erg belangrijk dat u de temperatuur (± 20°C) en relatieve luchtvochtigheid (± 55/65%), in de ruimte waarin de vloer ligt, regelmatig controleerd. De luchtvochtigheid kunt u controleren met behulp van een hygrometer.

——————————————————————————–

Vraag 4:
Hoe moet ik een vloer installeren?

Antwoord:
De leginstructies van een laminaatvloer staan onder het hoofdstuk laminaatvloer.
Voor leginstructies van andere vloeren kunt u het beste contact met ons opnemen, dit kan telefonisch 053 572 34 68 of per e-mail info@parketwereld.nl

——————————————————————————–

Vraag 5:
Wat zijn de ideale leefomstandigheden voor mijn vloer?

Antwoord:
De ideale omstandigheid voor een houten vloeren is een constante kamertemperatuur van circa 20 graden Celsius en een constante relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60%. Bij extreme afwijkingen van deze omstandigheden zal de vloer gebreken gaan vertonen. Indien de relatieve luchtvochtigheid onder deze waarde daalt, zullen de delen krimpen. Bij een te lage relatieve luchtvochtigheid, denk hierbij aan vorst of schraal weer, dient u meer vocht aan de ruimte toe te voegen. U kunt dit doen door een luchtbevochtiger of extra waterbakjes aan uw verwarming te hangen. U kunt de relatieve luchtvochtigheid aflezen op een hygrometer.

——————————————————————————–

Vraag 6:
Waarom en hoeveel zwelruimte dien ik minimaal te hanteren aan de zijkanten van de vloer?

Antwoord:
U dient altijd een zwelruimte rondom de vloer te houden omdat de vloer voornamelijk bestaat uit hout. Hout werkt door verandering in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Om te voorkomen dat de vloer uitzet en tegen de muur drukt en hierdoor omhoog komt, wordt een zwelruimte rondom de vloer aangebracht. De grootte van de zwelruimte is afhankelijk van de keuze van de vloer. Bij een planken vloer dient u meer zwelruimte te hanteren dan bij een laminaatvloer. Ook is de zwelruimte afhankelijk van de grootte van de ruimte. Over het algemeen genomen is de zwelruimte bij:

Laminaatvloeren / parketvloeren: 1 cm

Planken vloeren: 2 cm

——————————————————————————–

Vraag 7:
Wanneer moet ik een dilatatie in de vloer aanbrengen?

Antwoord:
U dient een dilatatieprofiel aan te brengen bij een overgang naar andere ruimtes zoals van de huiskamer naar de keuken. Daarnaast dient u bij plankenvloeren een dilatatie aan te brengen als uw vloer breder is dan 6 mtr en/of langer is dan 10 mtr. Bij laminaatvloeren en lamelparket dient u een dilatatie aan te brengen als uw vloer breder is dan 8 mtr en/of langer is dan 12 mtr.

——————————————————————————–

Vraag 8:
Moet ik altijd een PE folie gebruiken?

Antwoord:
U moet altijd een PE folie gebruiken onder uw “zwevende” parket, laminaat of planken vloer. Er is één uitzondering en dat is bij houten ondervloeren. Door de PE folie kan het hout eronder niet meer ademen waardoor er houtrot kan optreden.