Noten

Andere namen: 1. Europees noten, Duits, Frans, inlands, Italiaans, Kaukasisch, Iraans, Slavonisch, Turks enz. afhankelijk van de herkomst van het hout, Walnuss (Duitsland), noyer (Frankrijk), walnut (Groot-Brittannië)2. Amerikaans noten, black walnut.3. Nogal, Peruaans noten, tocte (Peru), Tropical walnut.

Botanische naam: 1. Juglans regia L., 2. J. nigra L., 3. J. neotropica Diels, J. spec. div.

Familie: Juglandaceae.

Groeigebied: 1. Europa en Azië, 2. Oosten van Noord-Amerika, 3. Midden- en Zuid-Amerika.
Boombeschrijving: 1. Hoogte 15-30 m, takvrije stam zelden langer dan 6 m, diameter maximaal 1,5 m, gemiddeld 0,5-0,9 m.2. Tot 45 m hoog, gemiddeld 30 m, rechte takvrije stam gemiddeld 15-18 m lang, diameter 1,2-1,8 m. Soms komen aan notebomen waardevolle wortelknollen voor, waarvan fineer wordt gesneden dat als wortelnoten wordt verhandeld. Naar gelang de kwaliteit en de structuur onderscheidt men vol-wortel, half-wortel en geworteld noten.

Aanvoer: Zaag- en fineerhout, gekantrecht hout en fineer.
Houtbeschrijving: De kleur van Europees noten is licht grijsachtig bruin tot warm donkerbruin, al of niet voorzien van een fraaie zwartachtige tekening. Amerikaans noten is warm donkerbruin, de kleurverschillen zijn minder groot dan bij Europees noten. Het spinthout is witachtig. Tussen spinthout en kernhout kan vaak een zone overgangshout voorkomen dat lichter is dan het kernhout. De kleur van Europees noten is sterk afhankelijk van de herkomst. Inlands, Duits en Oostenrijks noten is meestal nogal grauw. Frans en Zwitsers noten is mooier terwijl Spaans, Italiaans en ook het noten van de Balkan nog weer fraaier is. Het allermooiste van kleur en structuur zijn Turks, Kaukasisch en Iraans noten. Nogal lijkt veel op Amerikaans noten of is soms wat donkerder.

Loofnaald: Loofhout

Draad: Recht, soms warrig of golvend.

Nerf: Matig fijn.
Volumieke massa: 1. 680 (600-770) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 800-900 kg/m32. 650 kg/m3 bij 12% vochtgehalte.

Werken: Matig.

Drogen: Vrij langzaam. Moet om problemen te voorkomen, voorzichtig worden gedroogd.

Bewerkbaarheid: Noten is met de hand en machinaal goed te bewerken en glad af te werken. Ook is het goed te draaien en uitstekend tot fineer te snijden.

Spijkeren en schroeven: Goed.

Lijmen: Goed.

Buigen: Rechtdradig hout is zeer goed te buigen.
Oppervlakafwerking: Goed.

Duurzaamheid: Europees notenSchimmels 3.Anobium G.Termieten G.Hesperophanes G.Amerikaans notenSchimmels 3.

Impregneerbaarheid: Kernhout 3-4.Spinthout 1.

Bijzonderheden: Blauwzwarte verkleuringen ontstaan als noten onder vochtige omstandigheden met ijzer in contact komt. In sommige landen wordt het door versneld drogen donkerder geworden spinthout met het kernhout samen verwerkt. Het spinthout wordt echter zeer gemakkelijk door insekten aangetast.

Toepassingen: Als fineer, triplex en ander plaatmateriaal toegepast voor meubelen en betimmeringen, radio-, televisie- en pianokasten. Voorts voor draaiwerk, beeldhouw- en snijwerk, muziekinstrumenten, lijsten, knoppen, grepen, geweerkolven enz.